|

Centar Pariza: Ispod supermarketa otkrivena grobnica sa 200 skeleta

Centar Pariza: Ispod supermarketa otkrivena grobnica sa 200 skeleta
17
Klix.ba
4.3.2015. u 14:19
31
komentara
17

dijeljenja
1/4 Foto: Twitter
2/4 Foto: Twitter
3/4 Foto: Twitter
4/4 Foto: Twitter
Arheolozi su pronašli nešto čudno i nesvakidašnje ispod supermarketa u centru Pariza – drevnu masovnu grobnicu sa ostacima više od 200 osoba.
Grobnica je otkrivena nakon što je supermarket Monoprix pozvao Francuski arheološki institut kako bi preispitali tlo ispod njihovog objekta u Boulevard Sebastopolu, a prije nego što počnu planirano proširenje podruma.

Dugo je poznato da supermarket leži na ostacima bolnice koja je radila od 12. do 17. stoljeća, piše The Telegraph. S obzirom na to, ostaci tijela nisu iznenađenje, ali niko od arheologa nije očekivao da će ih biti više od 200.


"Očekivali smo ljudske ostatke zbog postojanja stare bolnice, ali ne i ovo što smo pronašli. I prije smo pronalazili bolnička groblja, pogotovo ona u Marseillesu i Troyesu, ali ovo je prvo otkriće ove vrste u Parizu", rekao je glasnogovornik Instituta Solene Bonleu.

Vjeruje se da tijela potječu iz perioda masovnog umiranja usljed nepoznate epidemije nekad između 14. i 17. vijeka. Naučnici će uskoro odrediti tačnu starost skeleta, a do tada se iskopavanje nastavlja.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...