{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćelije "zebra-ribe" mogle bi liječiti sljepoću kod ljudi

S
1.8.2007. u 15:42
0
0
Ćelije "zebra-ribe" mogle bi liječiti sljepoću kod ljudi
0
Ćelije "zebra-ribe" mogle bi liječiti sljepoću kod ljudi
Foto: Reuters;
Sposobnost samoliječenja mrežnice koju imaju "zebra-ribe“ dala je naučnicima ideju kako bi i oni mogli liječiti isti problem kod ljudi. Eksperimentalna liječenja bi mogla početi u skoro vrijeme, jer su liječnici već laboratorijskim putem uspjeli izdvojiti jednu ćeliju odgovornu za regeneraciju mrežnjače.
Vrsta ribe poznata kao zebra-ribe ima neobičnu sposobnost da obnavlja i liječi bolesne stanice mrežnjače u očima. Naučnici još nisu otkrili zašto imaju ovu sposobnost i kako su je stekle, ali su otkrili da se ćelije koje liječe probleme vida kod riba, mogu iskoristiti i na čovjeku, prenosi Reuters.

Britanski naučnici su u laboratoriju uzgojili matične ćelije koje postoje kod ove vrste ribe. Takve ćelije se nalaze u očima sisara kao i riba te su iskoristive za ljude.

U budućnosti bi se ove ćelije mogle ubrizgati u oko i ostaviti da "same odrade posao". Vjeruje se da bi ove stanice mogle biti izlječenje za makularnu degeneraciju, glaukome i sljepoću koja se javlja kod dijabetičara.

Oštećenja mrežnjače, tačnije dijela koji šalje poruke u mozak, su najčešći uzrok gubitka vida.

"Ovo otkriće ima enorman potencijal. Moglo bi pomoći u svim oštećenjima koja se tiču neurona, a takva su oštećenja gotovo najčešća u oftamologiji“, rekla je Astrid Limb sa univerziteta u Londonu.

Ćelije su već testirane na miševima koji su imali problema sa vidom i rezultati su bili i više nego uspješni. Stanice su uspjele raspršiti se po mrežnjači i poprimiti karakteristike okolnih neurona. Sada je na redu testiranje na ljudima.

Naučnici se nadaju da će u roku od pet godina uspjeti uspješno ubrizgavati ćelije u ljudske oči te da će ovakva procedura liječenja biti dostupna svima. Razlog tome jeste jednostavno uzgajanje ovih ćelija pa bi se moglo jednostavno staviti na opću upotrebu, kao transfuzija krvi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: