Veliki napredak
16

Ćelije kože pretvorene u zdrave ćelije srčanog mišića

Klix.ba
Naučnici su u laboratoriji uspjeli kožu pacijenata pretvoriti u zdrav srčani mičić. Oni se nadaju da će ova terapija matičnim ćelijama pomoći u liječenju pacijenata sa srčanim problemima.

Pošto se presađene ćelije uzimaju od pacijenata kojima je i potrebno presađivanje tkiva izbjegli bi se problemi u vezi sa odbacivanjem tkiva.

Rani testovi na životinjama su se pokazali uspješnim, ali eksperimentalni tretman je još godinama daleko od korištenja na ljudima, piše BBC.

Eksperti sve više koriste matične ćelije za liječenje srčanih i drugih problema, kao što su dijabetes, Parkinsonova ili Alzheimerova bolest. Matične ćelije su važne jer imaju mogućnost da postanu bilo koja druga ćelija tijela. Naučnici pokušavaju pronaći načine putem kojih bi mogli popraviti i regenerisati ostećene organe i tkiva.

U najnovijem istraživanju, naučnici iz Izraela su uzeli ćelije kože sa dva čovjka koji imaju srčane probleme i pomiješali ih sa koktelom gena i hemikalija u laboratoriji kako bi pokušali terapiju matičnim ćelijama.

Ćelije koje su stvorili su bile identične zdravim ćelijama srčanog mišića. Kada su ove ćelije presađene pacovu, počele su stvarati veze sa okolnim ćelijama.

"Ovo je obećavajuće područje za istraživanje. Međutim, proći će godine prije nego se ova istraživanja budu mogla iskoristiti u stvarnim kliničkim slučajevima", kazao je dr. Mike Knapton iz Fondacije Britansko srce.