|

Brod Polarstern krenuo na Arktik u najveću ekspediciju

Brod Polarstern krenuo na Arktik u najveću ekspediciju
0
D. B.
21.9.2019. u 10:28
15
komentara
0

dijeljenja
Brod Polarstern krenuo na Arktik u najveću ekspediciju
Najveća naučna ekspedicija na Arktiku počela je isplovljavanjem njemačkog istraživačkog broda Polarstern.
Brod je isplovio iz luke u norveškom Tromsu u petak, a stotine naučnika će ga posjetiti tokom vremenskog perioda od godinu dana koji će provesti na Arktiku. Oni će ga koristiti kao bazu prilikom pručavanja klime.

Polarstern je krenuo u pratnji ruskog ledolomca pod nazivom Akademik Federov te će zajedno otploviti u sibirski sektor Arktika kako bi pronašli najbolje mjesto za misiju, odnosno projekt nazvan MOSAIC koji će koštati oko 130 miliona eura. To znači da se radi o međunarodnom poduhvatu.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Brod Polarstern će imati i podršku švedskih i kineskih ledolomaca.

Tokom duboke zime kad se ledolomci ne budu mogli probiti do njemačkog broda, avioni i helikopteri će dostavljati sve što bude potrebno istraživačkim timovima.

Cilj misije je proučavanje svih aspekata klimatskog sistema na Arktiku. Stanice s instrumentima će biti postavljene na ledu oko Polarsterna, a neke će biti udaljene i do 50 km. Uzimat će se uzorci leda, okeana, atmosfere i divljeg svijeta.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Naučnici upozoravaju da se Arktik zagrijava dvostruko brže od ostatka planete, ali klimatski modeli ne mogu pokazati sa sigurnošću kako će se temperaturni trendovi razvijati u narednim desetljećima.

Timovi će biti izloženi surovim uvjetima, a temperatura će padati do minus 45 stepeni. Tokom polovine godine sunce neće izlaziti iza horizonta.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...