Globalno zagrijavanje
0

Brod koji stvara oblake najbolje rješenje

Sarajevo-x.com
Brod s ogromnim dimnjacima koji plovi svjetskim morima kako bi odbijao sunčeve zrake, mogao bi smanjiti globalno zagrijavanje, kažu naučnici.

Ovi brodovi su se pokazali najboljim od mnogih predloženih rješenja koja trebaju promijeniti klimu.

Projekt na kojem zajednički rade američki i britanski naučnici trebao bi se oslanjati na brodove koji će se kretati okeanima i morima uz pomoć vjetra. Ovi brodovi će crpiti morsku vodu i ispuštati kroz dimnjake kapljice vode kako bi se formirali veliki bijeli oblaci.

Oblaci će, kako se predviđa, puštati od jedan do dva odsto sunčevih zraka koje bi inače zagrijavale okean, te će tako smanjiti ispuštanje stakleničkih gasova, piše Daily Telegraph.

Brodovima će se upravljati putem satelita, a biće navođeni na mjesta na kojim postoje najbolji uslovi za širenje oblaka. Brodovi će se kretati dovoljno daleko od obale, kako ne bi poremetili prirodne kiše.

Ostale ideje koje su trebale dovesti do smanjenja globalnog zagrijavanja su odbačene, jer su bile ili preskupe ili neizvedive, a jedna od njih je bila raketom poslati ogledala u svemir, kako bi odbijala sunčeve zrake.