Nauka
0

Britanski naučnici upozoravaju na "klimatsko pretjerivanje"

FENA
Vodeći britanski naučnici su danas na konferenciji u Oksfordu upozorili da se u javnosti manipuliše sa klimatskim promjenama i pretjeruje sa plasiranjem kvazi-naučnih analiza o dolazećoj katastrofi.

Očigledno je, rekao je bivši predsjednik Britanskog meteorološkog društva profesor Kris Kolier, da temperature vazduha rastu i da su u toku neke promjene ali još nema valjanog objašnjenja zašto se to dešava i kakva će biti klimatska budućnost. Nauka to još ne zna, precizirao je on.

Manipulacije klimatskim promjenama koje profesor Kolier naziva "holivudizacijom vremena i klime" stvaraju konfuziju među ljudima i odvraćaju pažnju od stvarnih problema i realnosti činjenica.

Na "klimatsko pretjerivanje" upozorio je i izvršni direktor Meteorološkog društva profesor Pol Hardejker koji kaže da naučnici još ne znaju šta se dešava sa klimatskim promjenama a posebno kakva je budućnost klime na Zemlji.

Dvojica vodećih britanskih naučnika su se posebno osvrnula na nedavno saopćenje Američke organizacije za unapređenje nauke (AAAS) u kojem se predviđa da će globalno otopljavanje i klimatske promjene dovesti do katastrofe na Planeti.

To saopćenje, ocjenili su Kolier i Hardejker, nema nikakve veze sa naučnim saznanjima i predstavlja "opasnu mješavinu nauke sa ne-naučnim procjenama".

Na skupu Sent Džon koledžu u Oksfordu danas je predstavljen i zbornik radova britanskih naučnika o aktuelnim klimatskim i promjenama vremena.