Istraživanje sisara
4

Britanski naučnici pokazali kako posmatraju i broje kitove iz svemira

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Britanski naučnici iz Antarktičkog istraživačkog centra BAS demonstrirali su način prebrojavanja kitova iz svemira uz pomoć satelitskih snimaka.

Naime, kada se ove slike zabilježe i s udaljenosti od 620 kilometara, one su dovoljno oštre da bi se na njima vidjeli kitovi različitih oblika i vrsta.

Tako će tim naučnika iz Velike Britanije uskoro provesti reviziju kitova na mediteranu.

Prvobitna procjena bit će djelimično automatizirana upotrebom računarskog programa za pretraživanje satelitskih podataka.

U vodama sjeverno od Korzike, poznatijim pod imenom Ligursko more, zaštićen je prostor za kitove. Regionalne vlasti žele bolje razumjeti kretanje velikih sisara kako bi izbjegli sudare s njima prilikom vožnje brodova.

Prema prethodnim istraživanjima, kitove je ponekad moguće vidjeti čak i iz Zemljine orbite.

Foto: Digital Globe
Foto: Digital Globe

Fotografije kitova iz svemira naučnici iz BAS-a zabilježili su uz pomoć svemirskog broda WorldView-3 kojim upravlja američka kompanija Digital Globe.

Uz WorldView-3 moguće je razaznati stvari na površini Zemlje i do 31 centimetar. Samo ograničeni vojni sistemi imaju pristup takvim detaljnim pregledima.

"Sateliti su toliko napredovali u rezoluciji. Prvi put smo u prilici da vidimo karakteristike koje su zaista specifične za kitove, kao što su njihova leđna i repna peraja", kaže Hannah Cubaynes koja je povezana s Univerzitetom Cambridge i BAS-om.

Ona je zajedno sa svojim timom istraživala fotografije kitova, zabilježene iz svemira, iz svih dijelova svijeta.

Foto: Digital Globe
Foto: Digital Globe

Naučnici kažu kako je kitove najlakše identificirati kroz fotografije jer imaju specifičan oblik tijela, tendenciju da plivaju paralelno s površinom mora, zbog čega njihovo tijelo bude u kontrastu s bojom vode pa ih je lako uočiti.

Pored kitova, naučnici su iz svemira uspjeli uočiti i druge životinje, zbog čega ističu kako je satelitska identifikacija itekako održiva.

Vezani članci