Bolest "X"
147

Britanski naučnici počeli razvijati vakcine protiv nove pandemije

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Britanski naučnici počeli su razvijati vakcine kao osiguranje od nove pandemije uzrokovane nepoznatom "bolešću X".

Rad provodi tim od više od 200 NAUČNIKA u vladinom laboratorijskom kompleksu visoke sigurnosti Porton Down u Wiltshireu. Sastavili su popis životinjskih virusa koji mogu zaraziti ljude i koji bi se u budućnosti mogli brzo proširiti svijetom.

Koji će od njih probiti i pokrenuti sljedeću pandemiju nije poznato, zbog čega se naziva samo "bolest X".

Sky News je pratio mjesto, kojim upravlja Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije, kako bi vidjeli kako se radi u laboratorijima s visokim stepenom zaštite.

"Ono što pokušavamo učiniti je osigurati da se pripremimo tako da, ako imamo novu bolest X, novi patogen, obavili što je više moguće tog posla unaprijed. Nadajmo se da to možemo spriječiti [pandemiju]. Ali ako ne možemo, a moramo odgovoriti, tada smo već počeli razvijati vakcine i lijekove da je razbijemo", rekla je profesorica Dame Jenny Harries, voditeljica Agencije za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije (UKHSA).

Centar za razvoj i evaluaciju vakcina u Porton Downu proširen je kako bi preuzeo posao. Izvorno je bio usredotočen na COVID i testiranje učinkovitosti vakcina protiv novih varijanti.

Ali naučnici u centru sada su uključeni u praćenje nekoliko visokorizičnih patogena, uključujući ptičju gripu, majmunske boginje i hantavirus, bolest koju šire glodavci.

Jedan rani uspjeh je prva vakcina na svijetu protiv krimsko-kongoanske hemoragijske groznice, bolesti koju prenose krpelji i koja ima stopu smrtnosti od 30%.

Klinička ispitivanja u ranoj fazi upravo su započela, a očekuje se da će 24 dobrovoljca testirati ubod.

Bolest postaje sve češća u Evropi kako globalne temperature rastu, a neki su se putnici vratili u Veliku Britaniju s infekcijom.

Možda vas zanima