Nauka
0

Britanski astronaut putuje u svemir uz muziku grupa U2, Queen i Coldplay

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Tim Peake postat će prvi britanski astronaut nakon 24 godine koji će služiti misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici. On je član Evropske svemirske agencije (ESA) i zajedno s ruskim i američkim astronautom iz Kazahstana će poletjeti u svemirsku misiju koja će trajati šest mjeseci.

Tim Peake je bivši vojni pilot, a član ESA-e je postao 2009. godine. S njim u misiji učestvuje astronaut NASA-e Tim Kopra i Yuri Malenchenko iz ruske svemirske agencije.

Pripreme za jednu svemirsku misiju su sveobuhvatne, a Peak ističe kako će prva stvar koju će uraditi u svemiru biti ispijanje čaja. Osim toga, astronauti za ovo važno putovanje pripremaju i muziku koju će slušati. Tako će jedno od najvažnijih putovanja u životu obilježiti muzikom legendarnih grupa U2, Queen i Coldplay.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Putovanje do Međunarodne svemirske stanice trajat će šest sati. Astronauti će u sklopu misije istraživati, odnosno prikupljati dragocjene podatke, uključujući utjecaj mikrogravitacije na tijelo. Povratak misije planiran je za 5. juni 2016. godine.