|

Britanska armija testirala tablete za očuvanje budnosti

Britanska armija testirala tablete za očuvanje budnosti
0
S
Sarajevo-x.com
30.10.2006. u 14:45
0
komentara
0

dijeljenja
Britanska armija testirala tablete za očuvanje budnosti
Kontroverzna droga koja može osobu držati budnom danima je testirana u britanskoj vojsci. Modafinil tablete, koje su na farmaceutskom tržištu poznate i kao ''zombiji'' , se koriste u slučajevima rijetkih poremećaja sna – narkolepsije.
Špekuliše se da je Ministarstvo odbrane Velike Britanije nabavilo veću količinu ovih tableta neposredno prije rata u Iraku, ali ih nikad nije dalo na upotrebu vojnom osoblju. Firma Qinetiq koja je dobavljač za britansku vojsku je otkrila naučnom komitetu britanskog parlamenta da je droga nedavno testirana i za vojne svrhe.

Predstavnici Qinetiqa su izjavili da vojska ne podliježe zabranama kao npr. Međunarodni olimpijski komitet, koji je zabranio modafinil, kao i drugi stimulans efedrin, za kojeg je takođe potvrđeno da je testiran u vojne svrhe. Naglašeno je da nijedna iliegalna supstanca nije bila predmetom istraživanja.
Kao rezultat koji je postignut korištenjem modafinila navedeno je ''povećanje fizičkih i mentalnih performansi''.

Modafinil je testiran i od strane vojske SAD i Francuske, ali je njegova upotreba i dalje kontroverzna u javnosti.
Modafinil radi na principu ''gašenja'' ljudske potrebe za spavanjem, i omogućava da osoba ostane mentalno budna danima. Njeni proizvođači tvrde da nema kontraefekata, ali su stručnjaci zabrinuti oko zloupotrebe modafinila.

U SAD-u, gdje je lakše doći do ovog medikamenta, poznato je da ga upotrebljavaju studenti na fakultetima kao i osobe koje posjećuju noćne klubove, da bi se što duže održali budnima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.