{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska armija testirala tablete za očuvanje budnosti

S
30.10.2006. u 14:45
0
0
Britanska armija testirala tablete za očuvanje budnosti
0
Britanska armija testirala tablete za očuvanje budnosti
Kontroverzna droga koja može osobu držati budnom danima je testirana u britanskoj vojsci. Modafinil tablete, koje su na farmaceutskom tržištu poznate i kao ''zombiji'' , se koriste u slučajevima rijetkih poremećaja sna – narkolepsije.
Špekuliše se da je Ministarstvo odbrane Velike Britanije nabavilo veću količinu ovih tableta neposredno prije rata u Iraku, ali ih nikad nije dalo na upotrebu vojnom osoblju. Firma Qinetiq koja je dobavljač za britansku vojsku je otkrila naučnom komitetu britanskog parlamenta da je droga nedavno testirana i za vojne svrhe.

Predstavnici Qinetiqa su izjavili da vojska ne podliježe zabranama kao npr. Međunarodni olimpijski komitet, koji je zabranio modafinil, kao i drugi stimulans efedrin, za kojeg je takođe potvrđeno da je testiran u vojne svrhe. Naglašeno je da nijedna iliegalna supstanca nije bila predmetom istraživanja.
Kao rezultat koji je postignut korištenjem modafinila navedeno je ''povećanje fizičkih i mentalnih performansi''.

Modafinil je testiran i od strane vojske SAD i Francuske, ali je njegova upotreba i dalje kontroverzna u javnosti.
Modafinil radi na principu ''gašenja'' ljudske potrebe za spavanjem, i omogućava da osoba ostane mentalno budna danima. Njeni proizvođači tvrde da nema kontraefekata, ali su stručnjaci zabrinuti oko zloupotrebe modafinila.

U SAD-u, gdje je lakše doći do ovog medikamenta, poznato je da ga upotrebljavaju studenti na fakultetima kao i osobe koje posjećuju noćne klubove, da bi se što duže održali budnima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: