Nauka
0

Britanci otkrili revolucionarni lijek protiv raka dojke

Sarajevo-x.com
Mlade žene koje imaju genetske predispozicije za obolijevanje od raka dojke spas bi mogle pronaći u novom revolucionarnom lijeku kojeg su razvili britanski naučnici.

Grupa britanskih naučnika sa Newcastle Universityja u četvrtak je saopćila kako su otkrili lijek koji bi, uz redovnu upotrebu, mogao mlade žene, u čijim porodicama je zabilježena historija bolesti raka dojke, učinkovito "vakcinisati" protiv bolesti od koje će gotovo sigurno oboljeti.

Novi revolucionarni lijek, koji napada tumore uzrokovane genetičkim manama, mogao bi mlade osobe sa lošim genima poštedjeti traume odstranjivanja dojki, jer se takav zahvat danas koristi kao preventivna mjera.

Žene sa genetskim manama imaju 85% šansi da obole od raka dojke, što je osam puta više šansi u odnosu na prosječnu žensku osobu.

Prvi testovi sugeriraju da novi lijek, za sada jedino poznat kao AGO14699, neće izazivati nuspojave kakve se javljaju kod drugih tretmana liječenja raka, a koji se odnose na bolove, mučninu i gubitak kose.

Lijek, čiji se efekti trenutno testiraju na pacijentima u Newcastleu, djeluje tako što iskorištava "Ahilovu petu" nasljednih oblika raka dojke, a to je ograničena sposobnost popravke DNK oštećenja. Normalne stanice na dva načina popravljaju ova oštećenja, dok stanice nasljednih tumora koriste samo jedan jedini način.

Lijek, koji pripada klasi medikamenata protiv raka zvanoj PARP inhibitori, blokira ovaj mehanizam i zaustavlja razmonožavanje stanica tumora.

"Ovo je ogromno otkriće jer ako imate genetsku manu, postoji 50% šansi da ćete je prenijeti na vlastitu djecu. Nosite tempiranu bombu. Otkriveni lijek bi se mogao koristiti i u borbi protiv drugih tipova raka, poput raka prostate ili raka debelog crijeva, ali svakako su potrebni mnogobrojni testovi u budućnosti", izjavila je za Daily Mail voditeljica studije, doktorica Ruth Plummer.

Istraživači se nadaju da će ova vakcina biti dostupna svima u narednih deset godina.