Nauka
0

Britanci izumili žvakaću gumu koja se razloži za 24 sata

Sarajevo-x.com
Žvakaća guma koja se razlaže za samo 24 sata je dizajnirana u Velikoj Britaniji i već se prodaje u SAD-u, javlja "Telegraph".

Današnje zvakaće gume je vrlo teško ukloniti kada se jednom zalijepe, no taj problem nema nova pod nazivom Rev7. Ona ima isti okus i oblik kao i svaka druga obična žvakaća guma. Razlika je u tome što upija vodu i može se lako ukloniti sa odjeće i obuće uz pomoć vode i sapuna.

Testovi su pokazali da se sa ulice može ukloniti čak 50% ovih žvakaćih guma konvencionalnim čišćenjem.

Rev7 je dizajnirana na Univerzitetu u Bristolu i uskoro će biti dostupna u Velikoj Britaniji pa i šire. U njenom sastavu je poseban polimer koji je čini manje ljepljivom.

"Ideja za proizvodnju ove žvakaće gume je došla zbog problema sa velikom količinom istih koje se nalaze na ulicama gradova. Tvar koja je korištena za proizvodnju ove žvakaće gume također može pomoći u borbi protiv grafita i zaštiti od bakterija. Pošto su zvakaće gume trenutno najveći problem, odlučili smo da ga riješimo. Tim je uradio sjajan posao napravivši ukusnu žvakaću gumu koja ne šteti životnoj sredini", rekao je prof. Terry Cosgrove.

Kompanija "Revolymer" koju je osnovao Univerzitet u Bristolu je za ovaj projekat iskoristila donaciju od 11,5 miliona eura.

Tim profesora Cosgrovea je žvakaću gumu izumio prije tri godine i formirao kompaniju. Od tada cijeli tim radi na njenom ukusu i obliku u fabrici u sjevernom Velsu. Napravili su preko hiljadu komada pomoću više od dvije hiljade različitih formula kako bi žvakaća guma bila dobra za žvakanje kao i njeni predhodnici.

Projekat je finansirala Grupa IP koja posjeduje 11,2 % dionica u kompaniji "Revolymer".

Obična žvakaća guma je napravljena od sintetičkog lateksa koji je otporan na vremenske uvjete i ljepljiv.

"Naša kompanija nudi izvrstan proizvod koji će značajnu promjeniti proizvodnju žvakaćih guma. Ovaj proizvod ne utiče negativno na životnu sredinu a u isto vrijeme je kvalitetan i ukusan", rekao je potpredsjednik prodaje i marketinga kompanije "Revolymer" Cris Tamillo.

Žvakaće gume su odavno problem širom svijeta, a u nekim zemljama su potpuno zabranjene.

Krijumčarenje žvakaćih guma u Singapuru se kažnjava jednom godinom zatvora ili sa 12.000 eura novčane kazne.