{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanac napravio model mogućeg originalnog izgleda Stonehengea

S
24.6.2007. u 19:00
0
0
Britanac napravio model mogućeg originalnog izgleda Stonehengea
0
Britanac napravio model mogućeg originalnog izgleda Stonehengea
Profesionalni kreator puzzli, Britanac Bruce Bedlam tvrdi da je riješio jednu od najvećih zagonetki svih vremena – kako je prije izgledao i čemu je služio kameni neolitski spomenik Stonehenge.
56-godišnji Bedlam izgradio je kompjuterski model i maketu drevnog kamenog spomenika kako on vjeruje da je originalno izgledao. "Ovaj projekt sam tretirao kao običnu slagalicu kojoj nedostaje mnogo dijelova i došao sam do zaključka da je Stonehenge morao biti zgrada. Zašto ne?", izjavio je Bedlam.

[SLIKA]1[/SLIKA]Bedlam tvrdi da je Stonehenge imao veliki kupasti krov napravljen od drveta. Prema njegovoj teoriji, drvene grede koje su činile krov iznad spomenika, bile su stabilne zahvaljujući silama gravitacije i spojene u oblik koji je bio akustično savršen.

Krov je bio sačinjen iz tri prstena – prvi i najveći prsten činio je polovinu ukupne visine građevine. Drugi prsten bio je dvije trećine visine građevine, a treći prsten odnosio se na sami vrh građevine.

Također vjeruje da je položaj spomenika bio veoma važan te da bi sunčeva svjetlost na zimski i ljetni solsticij osvjetljavala interijer kroz jedna od ukupno deset vrata. Ogromni interijer bio bi osvijetljen u različita doba dana i svaki dio građevine bio je povezan sa brojem tri, tvrdi Bedlam.

Bedlam također vjeruje da je Stonhenge korišten više u političke svrhe, nego u religiozne, kako se danas vjeruje, te da je Stonehnege bio mjesto na kojem su donošene veoma važne odluke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: