Australski astronomi
0

Božić treba slaviti u junu

FENA
Grupa australskih astronoma izračunala je da bi Božić trebalo slaviti u junu, jer se, kako tvrde, baš u tom mjesecu pojavila Betlehemska zvijezda koju su, kako piše u Bibliji, slijedila tri mudraca da bi došla do mjesta na kome je rođen Isus Hrist.

Ako se ova teorija pokaže tačnom, to bi značilo da se Isus rodio u znaku blizanaca, prenijele su agencije.

Istraživači tvrde da je Betlehemska zvijezda zapravo veličanstvena konjukcija dviju najsvjetlijih planeta - Jupitera i Venere.

Australski astronom Dave Rinckey koristio je složeni računarski softver da bi ustanovio tačnu poziciju nebeskih tijela i napravio mapu noćnog neba koje se nadvijalo iznad Svete zemlje prije više od 2.000 godina.

Tokom istraživanja on je otkrio da se u vrijeme Isusovog rođenja dogodio spektakularan astronomski događaj.

Rinckey smatra da su ga mudraci vjerovatno protumačili kao znak na koji su čekali i krenuli za "zvijezdom vodiljom" do Kristova rodnog mjesta u Betlehemu, kao što je opisano u Bibliji.

Koristeći Jevanđelje po Mateji kao polaznu referencu, Rinckey je ustanovio da se konjukcija planeta, koja se pojavila u sazviježđu lava, dogodila tačno 17. juna dvije godine prije nove ere.

Australski astronom, koji je i urednik časopisa "Sky and Space", kazao je da danas postoji računarski softver koji nam može pokazati kako je tačno izgledalo nebo u bilo kom trenutku u posljednjih nekoliko hiljada godina.

"Koristili smo taj softver da bismo se vratili u doba Isusova rođenja, slijedeći opise date u Bibliji", naveo je on.

"Venera i Jupiter su se jako približili jedno drugom u drugoj godini p.n.e. stvarajući jak svjetlosni odsjaj na nebu", dodao je Rinckey, navodeći da je to najverovatnije bila svjetlost koju su tri mudraca protumačila kao znak.

"Astronomija je izuzetno precizna nauka", kazao je australski istraživač, dodajući da njegova namjera nije bila napasti vjeru.

"Kada dođe do miješanja nauke i religije, to često može zbuniti ljude. U ovom slučaju mislim da će ovo zapažanje osnažiti njihovu vjeru", rekao je on.

Prema nekim prethodnim teorijama, Betlehemska zvijezda se objašnjavala kao supernova (zvjezdana eksplozija) ili kometa.