Nauka
0

Bosanske piramide predstavljene u Egiptu

Sarajevo-x.com
Osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić prezentirao je na 9. Međunarodnoj konferenciji geologa Arapskog svijeta u Kairu projekat istraživanja Bosanske doline piramida, javljeno nam je iz ove fondacije.

Referat “Naučni dokazi o postojanju bosanskih piramida” naišao je na dobar prijem te su prisutni, sa zanimanjem i uz niz komentara i pitanja, pregledali slajdove koji prikazuju blokove Bosanske piramide Sunca, terase piramide Mjeseca, megalitne blokove iz Vratnice, te podzemni kompleks tunela Ravne i KTK.

Naučni prilog “Visočica: Piramida građena ljudskom rukom ili prirodno uzvišenje?” na Konferenciji je predstavio i geolog dr. Aly Barakat, odričući mogućnost da su prirodni procesi odgovorni za piramidalni oblik Visočice, te sugerirajući da je čovjek napravio piramidu od prirodnog uzvišenja.

Osmanagić je na poziv dekanata Arheološkog fakulteta Univerziteta u Kairu održao predavanje o bosanskim piramidama studentima završnih godina i profesorima ove institucije. Više od 80 prisutnih, uključujući dekana i prodekana Arheološkog fakulteta, informirani su iz prve ruke o aktivnostima Fondacije.

Nakon prezentacije, dekan ovog fakulteta, prof. dr. Alaa Shaheed je uz prigodan govor te zahvalu na novim i drugačijim saznanjima osnivaču Fondacije dodijelio plaketu Arheološkog fakulteta te još jednom potvrdio dolazak egipatske delegacije na Prvu međunarodnu konferenciju "Bosanska dolina piramida“ u Sarajevo.

Najgledaniji Međunarodni kulturni TV program u arapskom svijetu "Nile Culture“ ugostio je istraživače bosanskih piramida: Barakata, Swelima i Osmanagića. Pred milionskim auditorijem, po drugi put su, nakon prošlogodisnje emisije, arapskoj javnosti predočeni rezultati geo-arheoloških istraživanja u Bosanskoj dolini piramida, uz komentar da se imidž BiH mijenja nabolje jer se, umjesto o ratu i nasilju govori o arheologiji, zaštiti kulturnog nasljeđa i razvoju turizma.