{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bolji matematičar uz čokoladu

S
3.4.2009. u 17:45
0
0
Bolji matematičar uz čokoladu
0
Bolji matematičar uz čokoladu
Vaša omiljena čokoladna poslastica osim što prija čulima korisna je i prilikom rješavanja matematičkih zadataka, poručuju britanski naučnici.
Najnovija studija je pokazala da zahvaljujući toplim čokoladnim napicima, nekada težak i zahtjevan posao rješavanja matematičkih radnji postaje dosta lakši i jednostavniji.

Tajna je u flavanolu, sastojku iz hemijske grupe polifenola, koji pojačava protok krvi do mozga, a kojeg možemo pronaći u čokoladi, prenosi Daily Telegraph.

Koautor studije i direktor Istraživačkog centra na Univezitetu Northumbria David Kennedy istakao je da je čokolada blagotvorna za izazovne matematičke zadatke.

Istraživači su naveli da će studenti koji se oslanjaju na čokoladu prije zahtjevnog ispita ostvariti puno bolje rezultate.

Ispitanici koji su konzumirali čokoladu tokom eksperimenta puno brže i tačnije su računali i rješavali teške matematičke zadatake, i to sa daleko manje umora.

Zbog toga, naučnici preporučuju da se osigurate sa dovoljnim količinama flavanola, a ovaj sastojak osim u čokoladi možete pronaći u voću i povrću.

Studija je objavljena na godišnjoj konfereciji Britanskog društva psihologa koja je održana u Brightonu, a u istraživanju je učestvovalo 30 ispitanika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: