Sve za novac
0

Bolivijci renovirali piramidu ciglom umjesto kamenom

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kako bi privukli više turista bolivijske vlasti odlučile su se "dotjerati" antičku piramidu Akapana, te su umjesto kamenja postavili nepečenu ciglu. Potez je to koji mnogi eksperti nazivaju fijaskom.

Nakon ovoga piramida Akapana rizikuje da bude izbrisana sa UN-ove liste svjetskog blaga, a postoji bojazan da bi se čak mogla i srušiti, javlja Reuters.

Akapana je jedna od najvećih predkolumbijskih građevina u Južnoj Americi i konstrukcija od velikog duhovnog značaja za civilizaciju Tiwanaku, koja je naseljavala jugozapad Bolivije i dijelove susjednog Perua, Argentine i Čilea od 1500. prije nove ere do 1200. godine ove.

Jose Luis Paz, jedan od svjedoka oštećivanja lokacije, ističe kako je Nacionalna arheološka unija (UNAR) pogriješila kad se odlučila na renoviranje piramide ciglom, jer je golim okom jasno vidljivo da je ona originalno izgrađena od kamena.

"Ne postoje studije koje kazuju da su zidovi zaista ovako izgledali", kaže Paz novinarima ispred piramide na oko 65 kilometara udaljene od administrativnog centra Bolivije La Paza.

Prema njegovim riječima, grad Tiwanaku angažovao je UNAR da renovira Akapanu ne bi li postala "privlačnija za turiste", a nezavisno od onoga kako je piramida originalno izgledala.

Hiljade turista svake godine posjeti Tiwanaku i plati oko 10 dolara za ulaz, ali su gradske vlasti povjerovale da bi njen bolji izgled privukao više ljudi.

Ministar kulture Pablo Groux odbacio je neke od kritika, te izjavio kako je renoviranje bilo neophodno.

"UNAR je vratio originalni izgled piramide. Ako pogledamo slike od prije pet godina, ovdje je bilo samo brdašce. Ono što sad vidimo je nešto slično originalnoj konstrukciji", tvrdi on.