Nauka
0

Bol traje dugo poslije traumatske ozljede

Sarajevo-x.com
Iznenađujući je broj ljudi, više od 60 % njih, koji osjete specifičnu bol nakon traumatske ozljede, dobivene u automobilskoj nesreći ili drugim putem, a koji na taj način pokazuju potrebu za boljim liječničkim tretmanom, naučnici su obznanili široj javnosti.

U naučnoj studiji žurnala Archives of Surgery, naučnici su vršili istraživanje na 3,047 pacijenata, u dobi od 18 do 84 godine, u 14 američkih država. Pacijenti su imali akutne traumatske ozljede.

Godinu poslije ozljede, 63 procenta od ukupnog broja registrovanih slučajeva osjetili su bol od pretrpljene ozljede. Bol je kod većeg broja pacijenata zabilježena u više od jednog područja tijela.

“Implikacije se svode na to da moramo učiniti bolji posao u identifikaciji boli kod pacijenata, tretirajući je adekvatno i na vrijeme”, izjavio je dr Frederick Rivara, profesor na University of Washington u Seattleu.

Pacijenti su imali, uglavnom, ozljede glave, slomljene kosti udova, traumu na prsima ili abdomenu i druge vrste ozljeda zadobivenih u automobilskim nesrećama, padovima i u sličnim okolnostima.

Bol se u većem broju slučajeva javljala u zglobovima i kostima (44 %), u leđima (26%), u glavi (12%) i u vratu (7%).

Dr Rivara je naglasio da kod osoba koje dožive traumatsku bol postoji veći rizik od stanja depresije i nemogućnosti pravilnog funckioniranja