Vratila se s ISS-a
35

Boeingova svemirska letjelica Starliner uspješno obavila ključni test

D. B.
Nakon što je provela nešto manje od jedne sedmica na Međunarodnoj svemirskoj stanici, Boeingova nova putnička svemirska letjelica CST-100 Starliner se vratila na Zemlju i sletjela netaknuta pomoću padobrana i zračnih jastuka u pustinju u Novom Meksiku.

Uspješno slijetanje Starlinera je označilo kraj ključnog testa koji je dokazao sposobnost za lansiranje u svemir, spajanje s ISS-om i siguran povratak kući.

Riječ je o kapsuli koju je Boeing razvio u saradnji s NASA-om, ali prije nego američka svemirska agancija počne koristiti Starliner za transport svoje posade, ključno je bilo da kapsula dokaže da može obaviti put na ISS i povratak na Zemlju. Upravo je to postignuto bespilotnim letom i slijetanjem, tako da je Starliner obavio sve velike korake koji su bili neophodni. Kapsula je lansirana u orbitu 19. maja pomoću rakete Atlas V, sa ISS-om se spojila 20. maja, a sada se vratila na Zemlju. Ipak, bilo je određenih problema s potisnicima, malim motorima koji se koriste za manevrisanje i kretanje svemirom. Međutim, nijedan od tih problema nije bio fatalan za let te je Starliner na kraju uspješno obavio OFT-2 test.

Prethodni test obavljen u decembru 2019. godine također bez posade nije bio uspješan. Starliner je imao softverski problem zbog kojeg su se nepravilno aktivirali potisnici nakon odvajanja od rakete tako da je letjelica završila u pogrešnoj orbiti. Zbog toga Starliner nije stigao do ISS-a, a kao posljedica toga nije demonstrirano spajanje sa stanicom. Kapsula je vraćena ranije na Zemlju.

Tokom proteklog ljeta je planiran još jedan pokušaj, no nekoliko sati prije polijetanja je test obustavljen zbog problema s ventilima goriva koji se nisu otvarali na ispravan način. Taj problem je sada riješen, a Starliner je dokazao da može transportovati ljude na ISS i sigurno ih vratiti kući.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Tokom perioda u kojem je kapsula bila spojena sa ISS-om, astronauti su iz nje iznijeli teret, a nazad su poslali drugi uključujući robota Rosie the Rocketeer koji je poslužio da simulira putovanje čovjeka u kapsuli.

U narednim mjesecima će Boeing analizirati probleme koji su se dogodili kako bi bili riješeni, a potom će uslijediti pripreme za novi testni let CFT koji uključuje posadu. Taj let bi se mogao dogoditi do kraja godine.

Kompanija SpaceX je već poslala posadu na ISS pomoću svoje kapsule CrewDragon.