|

Blue Origin uz pomoć tri partnera razvija lunarni lander

Blue Origin uz pomoć tri partnera razvija lunarni lander
6
D. B.
24.10.2019. u 10:54
2
komentara
6

dijeljenja
Blue Origin uz pomoć tri partnera razvija lunarni lander
Kompanija Blue Origin se udružila s tri partnera te će zajedno razvijati lander za koji se nadaju da će učestvovati u NASA-inom programu Artemis.
Blue Origin sasrađuje s veteranima svemirske industrije, a to su Lockheed Martin, Northrop Grumman i Draper s ciljem povratka ljudi na Mjesec.

Lockeed Martin će raditi na letjelici Ascent Element te će voditi operacije leta, Northrop Grumman će proizvesti Transfer Element koji će transportovati sistem za slijetanje prema Mjesecu, dok će se Draper pobrinuti za navođenje pri slijetanju i avioniku.

Blue Origin i dalje ima mnogo posla jer će se baviti upravljanjem cjelokupnim programom, inžinjeringom sistema i misije, garancijama i sigurnošću. Također, kreirat će letjelicu Descent Element baziranu na Blue Moon landeru.

Sve strane su se složile u konstataciji da trebaju pomoć ukoliko žele ostvariti NASA-in ambiciozni cilj i poslati ljude na Mjesec do 2024. godine. Udruživanjem se štedi novac, ali i vrijeme. Jedno je sigurno, svi partneri imaju iskustva. Lockheed radi na vlastitom lunarnom landeru, Northrop namjerava bazirati Transfer Element na Cygnus kapsulama koje koristi za misije na Međunarodnu svemirsku stanicu, a Drapar je već napravio kompjuter za navođenje za potrebe programa Apollo.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...