Meteorolozi
0

"Blokirana" mlazna struja kriva za nevrijeme u Rusiji i Pakistanu?

Sarajevo-x.com
Veliki val vrućine u Rusiji i devastirajuće poplave u Pakistanu mogle bi biti povezane sa čudnim ponašanjem mlaza struje zbog kojeg se vremenske neprilike dugo zadržavaju na jednom mjestu, vjeruju naučnici.

Mlazna struja je vjetar prosječne brzine 100 do 150 km/h na visini od 10.000 do 15.000 metara koji nastaje između dviju zračnih masa različitih temperatura, naprimjer polarne i suptropske. Generalno, mlazna struja se uvijek kreće od zapada ka istoku, na objema hemisferama. Tačan smjer kretanja struje možemo promatrati prateći kretanje visokih oblaka, uglavnom cirusa.

Metereolozi koji proučavaju fenomen kažu da se struja neobično dugo zadržava na određenim mjestima, što uzrokuje i zadržavanje određenih vremenskih prilika, prenosi "Daily Mail".

Mlaznu struju na jednom mjestu zadržavaju Rossbyjevi valovi, snažna spiralna strujanja vjetrova.

Naučnici vjeruju da ti valovi ometaju uobičajeni tok mlazne struje, držeći je na mjestu. Pokazalo je to istraživanje objavljeno u magazinu "New Scientist".

Profesor Mike Blackburn sa Univerziteta Reading vjeruje da je "zaglavljena" mlazna struja odgovorna i za toplotni udar u Japanu koji je ubio 60 ljudi i iznenadno zahlađenjenje u Velikoj Britaniji.

U Pakistanu ovaj fenomen se dogodio u isto vrijeme kad i monsunske kiše, što je dovelo do tragičnog ishoda. Prije skoro dvije sedmice poplave su ubile oko 1.600 ljudi, a dva miliona njih izgubilo je domove. Preživjeli iz potopljenih sela izgubili su zalihe hrane, kao i usjeve i stoku, pa sad preživljavaju od milostinje.

U Rusiji mlazna struja zaustavila je vreli zrak iz Afrike okovavši Moskvu u smog. Stotine požara gorjelo je u trima vremenskim zonama. Premijer Vladimir Putin pridružio se vatrogascima u kanaderu da bi pomogao u gašenju požara u blizini Moskve.

Naučnici nisu do kraja sigurni šta je "blokiralo" mlaznu struju, ali se nagađa da bi moglo biti povezano sa slabom solarnom aktivnošću.