Nauka
0

Blogger.ba - Pokrenut prvi bosanski blog alat!

Sarajevo-X
Nakon totalne pošasti za blogom koja je zahvatila cijeli svijet još prije par godina, nedavno stigla u nama susjedne zemlje, svi bh. ljubitelji blog alata konačno dolaze na svoje. Blog fenomen stiže i u BiH!

Jučer je puštena u rad beta verzija prvog bosanskog blog alata koja se nalazi na adresi www.blogger.ba.

Većina vas do sada sigurno zna šta je to blog. Ali za one ne znaju morat ćemo ponoviti o čemu se radi. Blog predstavlja najnoviji internet fenomen, koji se prije par godina razbuktao internetom vani, nedavno doživio sjajan uspjeh u nama susjednim zemljama, a konačno stiže i u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ blog dolazi od složenice engleskih riječi: web i log = weblog. Skraćeno od weblog dobije se riječ blog. U doslovnom prevodu riječ blog se može prevesti kao internet dnevnik, što on u biti i jeste. Znači, blog predstavlja jedinstveni alat koji omogućava pojedincu da kreira i ažurira vlastitu dnevničku web stranicu na kojoj on hronološki bilježi svoje stavove, iskustva, mišljenja o raznim aktuelnim temama ili o bilo čemu šta mu padne na pamet i objavljuje na svom blogu tako da ih svaki posjetilac može pročitati, čime njegov blog postaje i javan.

Kako napraviti blog?

Svaki korisnik može napraviti svoj blog za samo manje od minute i to u tri vrlo jednostavna koraka: prvo se registruje, zatim izabere naziv bloga i web adresu (ime.blogger.ba) te konačno izabere izgled svog bloga. Nakon ova tri koraka blog će biti automatski kreiran, a korisnik može odmah početi postavljati postove, informacije, podešavati postavke i slično. Na početnoj stranici www.blogger.ba naći će se linkovi na najposjećenije blogove te linkovi na posljednje osvježene blogove.

Ko piše blog?

Bloggeri su danas postali vitalni izvor informacija i komentara, kao i alternativa tradicionalnoj štampi i televiziji. Smatra se da je u zapadnim zemljama blog zajednica toliko jaka da čak ima i utjecaj na javno mišljenje.

Svjetska blog zajednica je svakim danom sve veća i veća, a popularnosti blogova doprinose svakako i mnogi blogovi čiji su vlasnici poznate ličnosti: planetarno popularni reditelj Michael Moore, bivši demokratski predsjednički kandidat Howard Dean, osnivač Otvorenog društva Soros George Soros, predsjednik SAD-a George W Bush, poznati muzičar Moby, glumac Jeff Bridges, poznata teniserka Anna Kournikova, najpoznatiji kuhar na svijetu Jamie Oliver, premijer Australije John Howard i mnogi drugi.

Dodatne informacije

Molimo vas, da imate na umu da je ovo još uvijek BETA verzija te da je moguće da se pojave eventualne poteškoće u radu. Konačna verzija Bloggera bi trebala biti puštena u rad najdalje do kraja novembra, 2004. godine.

Hosting prvog bosanskog blog alata obezbjedio je europroNET, a sam blog alat je izradila ekipa portala sarajevo-x.com.