|

Blistavi bolid iz roja Taurida obasjao Jadran

Blistavi bolid iz roja Taurida obasjao Jadran
15
Klix.ba
12.11.2015. u 19:54
0
komentara
15

dijeljenja
Blistavi bolid iz roja Taurida obasjao Jadran
Meteorski potok Taurida koji svake godine početkom novembra dolazi iz pravca sazviježđa Bik, imao je svoj maksimum 5. novembra, ali se njegova aktivnost proteže i na veći dio ovog mjeseca.
Ove godine uslovi su veoma povoljni jer nas Mjesec ne ometa svojim sjajem. Iako ovaj potok nema previše meteora (u prosjeku 10 na sat) oni su najčešće veoma sjajni i bolidi su veoma karakteristični. Ovaj meteorski roj vodi porijeklo od komete 2P/Encke. Roj se dijeli na južnu i sjevernu struju. Starost Taurida se procjenjuje na 10 do 20 hiljada godina.

Kamere bosansko-hercegovačke meteorske mreže koju zajedno vode Astronomsko društvo Orion Sarajevo i Federalni hidrometeorološki zavod snimile su blistavi bolid koji je obasjao Jadran.

Isti bolid snimljen iz Ferrare (Italija) Isti bolid snimljen iz Ferrare (Italija)


Bolid je registriran i iz italijanske mreže (stanica Ferrara). Kako nam je rekao Muhamed Muminović iz AD Orion vatrena kugla koju su mnogi vidjeli golim okom, preletjela je 5. novembra u 20 sati i 5 minuta. Njen sjaj se procjenjuje na -9 što je izuzetno. Očekivati je još bolida ovih vedrih noći.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.