Mogući scenarij
111

Bivši onkolog WHO-a: Koronavirus će nestati sam od sebe prije nego se razvije vakcina

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Koronavirus mogao bi nestati sam od sebe prije nego se pojavi bilo kakva vakcina, rekao je Karol Sikora, akademik i bivši glavni onkolog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Sikora se oglasio na Twitteru pojasnivši kako postoji realna vjerovatnoća da će virus prirodno iščeznuti prije nego što naučnici razviju vakcinu.

"Svuda vidimo otprilike sličan obrazac. Mislim da imamo više imuniteta nego što je to procijenjeno. Moramo nastaviti usporavanje virusa, ali on bi mogao i sam nestati", napisao je Sikora.

Njegova izjava izazvala je priličnu reakciju javnosti pa je Sikora istakao kako je to njegovo osobno mišljenje i jedan od mogućih scenarija. Naučnik je dodao da niko ne zna šta će se desiti te pozvao javnost da se drži pravila socijalnog distanciranja.

Brojne zemlje i farmaceutske kompanije širom svijeta takmiče se u razvoju vakcine protiv koronavirusa koji je do sada odnio više od 312.000 života, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.

Početkom ove sedmice, WHO je otkrio da je osam kandidata za vakcinu trenutno podvrgnuto kliničkim ispitivanjima, dok se za još 110 vakcina vrše pretkliničke procjene. Pojedine zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Kinu, počele su testirati vakcine na ljudima.

Međutim, još uvijek nije jasno kada će vakcine biti dostupne. Nadalje, čelnik američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti Anthony Fauci upozorava da "nema jamstva da će vakcina zapravo biti učinkovita".

Podsjećamo, uprkos dugogodišnjim istraživanjima i ispitivanjima, još uvijek ne postoji vakcina za teški akutni respiratorni sindrom, poznat kao SARS, koji se pojavio 2002. godine ili za respiratorni sindrom na Bliskom istoku (MERS), koji se počeo širiti 2012. godine.