Nauka
7

Bivši NASA-ini astronauti: Zemlju je od udara asteroida dosad spašavala samo puka sreća

Klix.ba
Šanse da ogromni asteroid udari u Zemlju su tri do deset puta veće nego što se to ranije mislilo, tvrde trojica bivših astronauta NASA-e, koji će narednog utorka na konferenciji za medije ponuditi rezultate istraživanja do kojih su došli.

Ed Lu, predsjednik organizacije B612 i bivši astronaut, kazao je da kolege i on svoja otkrića temelje na takozvanoj mreži za praćenje nuklearnog oružja. Otkrio je da se od 2001. godine do danas širom naše planete dogodilo 26 eksplozija jačine atomske bombe. Tvrdi da se za njih nije znalo jer su se dogodile u zabačenim dijelovima Zemlje.

"Pokazalo se da udari asteroida nisu tako rijetki. Činjenica da nijedan od ovih udara nije unaprijed uočen je dokaz da je jedino što nas čuva od katastrofe uzrokovane udarom asteroida dovoljno velikog da uništi grad puka sreća", kazao je Lu.

Ipak, poručuje da nismo potpuno bespomoćni. Njegova fondacija 2017. godine planira u svemir poslati moćni teleskop koji bi nam trebao pomoći da unaprijed saznamo kada nam se približava potencijalno opasni asteroid.