Studija
0

Biološki sat utiče i na plodnost muškaraca

Sarajevo-x.com
Biološki sat ne utiče samo na žene. I muškarci sa godinama postaju manje plodni, upozoravaju doktori koji su utvrdili da već sredinom 30-ih godina mogu početi ovi problemi.

Muškarci koji čekaju do četrdesete da osnuju porodicu suočavaju se sa velikim šansama da u tome ne uspiju zbog slabije kvalitete sperme.

Istraživanje je provedeno na 12.000 parova koji su liječeni u klinici za neplodnost u Parizu. Pokazalo se da žene čiji partneri imaju preko 35 godina češće pobace od onih koje su sa mlađim muškarcima. Doktori upozoravaju da se o ovome veoma malo zna i situacija je zabrinjavajuća posebno zbog rastućeg trenda koji se javlja kod muškaraca, a tiče se sve većeg odugovlačenja sa osnivanjem porodice.

Guardian prenosi kako statistički podaci govore da se muškarci danas odlučuju na prvo dijete u prosjeku tek sa 34 godine, a 1971. godine odlučivali su se većinom u 29. godini. Muškarci koji imaju vanbračno dijete u prosjeku su stari 30 godina.

Na drugoj strani, sve je veći broj žena koje rađaju u ranim tridesetim, umjesto, kako je to ranije bio trend, u kasnim dvadesetim.

Embriolog Yves Ménézo sa Eylau centra ističe kako stariji muškarci postaju manje plodni zbog genetičkih defekata koji se pojavljuju u njihovoj spermi. Kod mlađih su te pojave minorne i mogu se reparirati.

"Postoji kritična granica DNA oštećenja i kad se do nje dođe - nema 'popravke'. Genetske pogreške se onda pojavlju u embrionu i povećava se rizik od pobačaja," kaže doktor.

Procenat abortusa kod žena iznosi 16,7% ako njihov partner ima od 30 do 34 godine. Ako je on star od 35 do 39 godina, šanse za pobačaj su 19,5%. Kod muškaraca koji imaju 40 godina ili više procenat pobačaja partnerica je čak 33%.

"Dosad su se ginekolozi fokusirali na godište majke i savjetovali da se zatrudni prije 35 odnosno 38 godina jer je nakon toga prilično teško," govori Stéphanie Belloc, voditelj studije i zaključuje: "Sad se ginekolozi moraju baviti i informacijama o starosti oca."