ECDL Fondacija
70

Bh. projekat "Girls' SelfeSTEM" proglašen najboljim u svijetu

Klix.ba
Godišnji forum ECDL Fondacije, održan 26. i 27. aprila u Pragu, okupio je informatička društva iz više od 100 zemalja svijeta. Predsjednik Fondacije Tony Franke, uručio je Mensuri Beganović, predsjednici Asocijacije informatičara u BiH nagradu za najbolji projekat u kategoriji ECDL u edukaciji.

ECDL Fondacija nosilac je međunarodno priznatog ECDL/ICDL standarda za certificiranje vještina korištenja informacionih i komunikacijskih tehnologija, a svake godine dodijele se nagrade za najuspješnijim projektima u četiri kategorije: edukacija, društvo, radno mjesto i marketing.

"Ovim priznanjem krunisali smo naš rad i uspješnost projekta „Girls' SelfeSTEM“, na čije rezultate smo izuzetno ponosni. Posebno je značajno što za najbolji projekat glasaju svi predstavnici informatičkih društva iz cijelog svijeta, koji su prepoznali naš projekat kao najbolju praksu u oblasti obrazovanja", rekla je Mensura Beganović, predsjednica Asocijacije informatičara u BiH.

Projekat „Girl' SelfeSTEM“ održan je u proteklih godinu dana u Tomislavgradu, Maglaju i Rogatici, kroz niz radionica sa srednjoškolkama iz oblasti nauke, tehnologije, ekonomije i matematike (eng. STEM – science, technology, economics, mathematics).

"Sam naziv projekta predstavlja igru riječi, ali i njegov cilj – ohrabriti mlade žene da se edukuju i grade karijere u najperspektivnijim oblastima za u kojima je potražnja za kvalitetnim kadrovima sve veća i veća. Odziv je bio fantastičan, obzirom da smo pažnju posvetili manjim sredinama, u kojima su dešavanja ovakvog tipa rijetkost, a potrudit ćemo se da pronađemo sredstva za nastavak projekta i ostalim gradovima širom Bosne i Hercegovine", kazao je Adnan Kazaferović, projektni menadžer.

Asocijacija informatičara u BiH postala je članica ECDL Fondacije prije 12 godina, i ovlaštena je za certificiranje kandidata za različite međunarodno priznate ECDL certifikate, a funkcioniše kroz rad ovlaštenih ECDL centara u BiH za čiji kvalitet procesa certificiranja odgovara. U svijetu je do sada certificirano oko 15 miliona kandidata, dok u BiH nažalost postoji samo oko 20 hiljada vlasnika ECDL certifikata.

Cilj Asocijacije informatičara u BiH je dalja promocija digitalne pismenosti u BiH ali i nastavak uticaja na sistem obrazovanja kroz projekte poput „Girl' SelfeSTEM“, za koje se nadaju da će probuditi svijest donosioca odluka o neophonosti poboljšanja u ovom sektoru.

Projekat je finansiran od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u okviru programa osnaživanja žena.