Veliki uspjeh
196

Bh. inovatori u Poljskoj osvojili šest nagrada za šest inovacija

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su šest medalja za šest inovacija na XII međunarodnoj izložbi inovacija Intarg 2019 koja je završena sinoć u Katovicama u Poljskoj.

Zlatne medalje dobili su Sarajka Nađa Zubčević i Trebinjac Dragan Spaić. Nađa je premijerno predstavila "Antibakterijsku dasku za toalete", inovaciju koja skoro pa 100 postotno uništava bakterije. Budući da u istoj mjeri pobljšava sanitarnu sigurnost i higijenu, nije teško zaključiti od koje će korisiti biti ovaj izum primjenjen u wc-ima po aerodromima, u čekaonicama, kafanama itd.

Dragan je svoju "Termos-košnicu" lansirao na svjetskom nivou prošle godine i dobio više zlatnih nego, zajedno, srebrenih i bronzanih medalja! Do sada su brojni pčelari i proizvođači pčelarske opreme pokazali velik interes za ovim tipom košnica.

Nagrađen je još jedan Trebinjac, plodotvorni inovator Borko Babalj, ovog puta za "Biljni sok za otapanje glutena", inovaciju koju do sada nije izlagao. Ko zna koliko ljudi pati od raznih bolesti izazvanih glutenom, ali većina zna da je gluten ljepljiva masa koja se stvara već u ustima kada se jedu jela od žitarica. Manje je poznato da naziv potiče od istoimene latinske riječi koja znači ljepilo.

Srebrenu medalju dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, također jedan od plodotvornijih članova AIBIH. Nagrađen je za brzo punjenje vreća i posuda pijeskom i drugim sitno-rasutim materijalom, a za pretpostaviti je, barem u ovo doba razornih učestalih poplava, da će se javiti interesent za proizvodnju "Punjača vreća za brzu zaštitu od poplava".

Bronzane medalje dobili su Amra Selimbašić, iz Kladnja i Banjalučani Smail i Edin Hodžić. Amra je nagrađena za "Vodonepropusni omotač za medicinske obloge i zavoje" što dovoljno jasno govori o upotrebi, dok su Hodžići predstavili "Plutajuću spravu za ribolov" koja se sastoji od čak 14 komplementarnih inovacija.

Husein Hujić, generalni sekretar AIBIH, dobio je nagradu za značajan doprinos u radu međunarodnog žirija Intarg 2019. Ovim je broj priznanja koja su dobili članovi AIBIH od ratne jeseni 1995, kada su prvi put svoje inovacije predstavili međunarnoj javnosti (u Briselu i Nirnbergu), povećan na 1.618.