Značajan uspjeh
151

Bh. inovatori osvojili sedam medalja u Kini

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Inovatori Bosne i Hercegovine u kineskom gradu Foshanu ponovo su ostvarili zapažen uspjeh, ovaj put je bolji nego na bilo kojoj izložbi do sada, a učestvovali su na 200 izložbi od 1995. godine kada je Asocijacija inovatora BiH osnovana.

Zlatnu medalju Kineskog udruženja inovatora dobio je prof. dr. Fikret Alić iz Tuzle, priznati stručnjak za termodinamiku, a ovog je puta svijetu ponudio uređaj koji je nazvao "nano-feromagnetični fluidni filter" namijenjen za pročišćavanje zagađujućih plinova iz motornih vozila i gradskih toplana.

Također, zlatnu medalju osvojio je Josip Laštro iz Busovače koji je napravio "stroj za branje jagodastog voća" (maline, borovnice i ribizle).

Srebrene medalje dobili su Armina Čamić-Mačković iz Maglaja ("građevinski materijal i blokovi od celuloze"), Josip Gujić iz Kaknja ("brzopomični graničnik za knjige") i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog ("vjetrobran za mostove i viadukte").

Borko Babalj i Dragan Spaić iz Trebinja nagrađeni su bronzanim medaljama i to Babalj za "naočale bez okvira i krila", a Spaić za "termos-košnicu".

Udruženje inovatora "Građansko inoviranje" iz Singapura dodijelilo je tri diplome Gujiću, Spaiću i Sadikoviću, dok je Udruženje inovatora Maroka dodijelilo priznanje Asocijaciji inovatora BiH, a Balkansko udruženje menadžera generalnom sekretaru i potpredsjedniku Asocijacije inovatora BiH Huseinu Hujiću i Mladenu Kariću.

Ovoga puta u Foshanu su se okupili inovatori iz 48 zemalja, a održano je i zasjedanje Generalne skupštine Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA), koje je proteklo u znaku 50-godišnjice osnivanja IFIA, a vođenje zasjedanja povjereno je Hujiću.

Bila je to i izborna Skupština na kojoj je Hujiću obnovljen četverogodišnji mandat generalnog direktora IFIA (2018-2022.), dok je Karić ponovo izabran za člana Izvršnog komiteta IFIA (2018-2020), a samo još Iran i Poljska imaju po dva predstavnika u rukovodnim organima IFIA.

Iz Asocijacije inovatora BiH podsjetili su da oko 80 posto njihovih inovacija bude nagrađeno, dok je svjetski prosjek između 30 do 40 posto, a članovi Asocijacije, njih 430, kreirali su i promovirali oko 380 inovacija.

Kako su u saopćenju naveli, ovakve rezultate ostvaruju iako izostaje podrška vlasti za njihov rad zbog čega su ponovo ukazali na potrebu da svi nivoi vlasti pomognu bh. inovatorima koji su najbolji promotori države u svijetu.