Nauka
64

Bh. astrofotografija: Galaksija Andromeda iz Sarajeva, Mars i Saturn iznad stećaka

Piše: I. P.
Andromeda
Galaksija Andromeda nalazi se na oko 2,5 miliona svjetlosnih godina od planete Zemlje, a na prvoj fotografiji može se vidjeti kako izgleda ukoliko se posmatra iz okoline Sarajeva.

Riječ je o možda najboljoj fotografiji Andromede koju je načinio jedan bh. astrofotograf, u ovom slučaju Sarajlija Alan Ćatović. Fotografija koja prikazuje svu grandioznost nama najbliže susjedne galaksije nastala je 31. oktobra.

Ona je inače jedan od najzahvalnijih objekata za promatranje, a sadrži blizu bilion (hiljadu milijardi) zvijezda, što je znatno veći broj od broja zvijezda koje imamo u Mliječnom putu.

Zanimljiva činjenica jeste da će se Andromeda i Mliječni put doslovno sudariti za oko 3,7 milijardi godina, prilikom čega će formirati novu spiralnu galaksiju u obliku diska.

U istom periodu nastale su fotografije Plejada, magline Rozeta te Mliječnog puta, Marsa i Saturna koji su fotografisani sa različitih lokacija na Bjelašnici.

Plejade su otvoreni skup zvijezda u sazviježđu Bik. Jedan je od nama najbližih zvjezdanih skupova i lako se prepoznaje na noćnom nebu koje ne zagađuje gradska svjetlost. Nalaze se na oko 440 svjetlosnih godina, a zvijezde će se "razići" za oko 250 miliona godina.

Rozeta se nalazi u sazviježđu Jednorog, prečnika je 65 svjetlosnih godina i predstavlja svojevrsno "porodilište" zvijezda, među kojima su članice otvorene grupe NGC 2244.