Nauka
0

Beč "eksperimentiše“ sa zaštitom klime

Sarajevo-x.com
Zaštita klime za opipati, čuditi se i osvojiti nagradu – tako Grad Beč vidi svoj novi projekat koji će biti predstavljen na donjem toku starog Dunava.

Austrijski klimatski savez i Odjel za zaštitu okoline Grada Beča pokazat će na eksperimentu sa ledenim blokom kako funkcioniše termoizolacija. Prošle sedmice je u tu svrhu postavljena ledena stijena veličine 2 m3, upakovana u debeli izolacioni sloj prema kvalitetu pasivnih kuća.

Plan je da se tako umotan ledeni blok izloži suncu i vjetru do 6. juna. Zaštitari klime i oni koji to žele postati mogu se kladiti na količinu leda koja će ostati nakon 60 dana.

Na ovaj način se želi naglasiti da je termoizolacija veoma učinkovito sredstvo za uštedu troškova energije, a uz to i doprinos klimatskoj zaštiti.

Sa savršeno usaglašenom termoizolacijom moguće je uštedjeti do 90 posto troškova grijanja. Istovremeno se poboljšavaju prijatnost i atmosfera prostorije, te sprječava nastanak zidnih gljivica. Smanjenom potrošnjom energije snižava se i emisija CO2 i redukuje efekat stakleničkih gasova.

"Učinak izolacionih materijala se još uvijek potcjenjuje. Mi pokazujemo koliko je uistinu efikasna ova mjera klimatske zaštite, a uz to i je lako primjenljiva“, objašnjava Petra Mueth ispred Klimatskog saveza Austrije.