|

Bebe znaju razliku između dobrog i lošeg

Bebe znaju razliku između dobrog i lošeg
0
S
Sarajevo-x.com
22.11.2007. u 08:44
0
komentara
0

dijeljenja
Bebe znaju razliku između dobrog i lošeg
Prema novoj studiji, bebe mogu razlikovati dobro i loše ponašanje i prema tome odabrati jedno od njih. Čak i prije nego počnu govoriti, djeca u starosti od 6 do 10 mjeseci imaju neke socijalne vještine i sposobna su odrediti ko je loš, a ko dobar.
Nova studija koju su uradili naučnici sa Yale Univerziteta pokazuje da su bebe sposobne razlikovati dobro od lošeg, čak i prije nego počnu pričati.

Veoma mala djeca, od 6 do 10 mjeseci, sposobna su odrediti da li je neko ponašanje dobro ili loše i prema tome izabrati.

Istraživanje je rađeno tako što su djeci prikazivane lutke u određenim situacijama. Jedan drveni lutak pokušavao bi se popeti na brdašce, a drugi lutak bi naišao i u prvom slučaju mu pomogao, a u sljedećem ne.

Tada su istraživači ponudili djeci jednu od dvije lutke i zapisivali koju su bebe izabrale. Prema njihovim analizama gotovo svaka beba je izabrala lutku koja pomaže umjesto one koja to nije radila, izvijestio je Reuters.

"Ovo je zaista nevjerovatno. Pokazuje nam da čak i zaista mala djeca imaju socijalne vještine koje nisu dobili 'specijalnim' učenjem. To im je jednostavno urođeno", rekla Kiley Hamlin, naučnica koja je vodila studiju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.