Nagradni let
0

Banjalučanin Saša Savićević prvi čovjek iz BiH u svemiru

Sarajevo-x.com
Saša Savičević
Saša Savičević
Bivši padobranac, pilot i producent Saša Savićević prvi je čovjek iz BiH koji je letio u stratosferu, granicu atmosfere sa svemirom. Savićević se bavi produkcojom, radi kao pilot i bivši je padobranac.

Iz baze ruske avijacije Sokom, iz grada Nižnjeg Novgoroda, poletio je na samu granicu svemira, 23 kilometra od Zemlje. Let je organizovala ruska vojna avijacija, koja je Savićeviću poklonila let zbog posebnih zasluga u širenju ruske kulture u jugoistočnoj Evropi, objavio je RTS.

Banjalučanin se do svemira "prevezao" usavršenom verzijom miga-25 koji može da dostigne stratosferu. Taj let košta oko 40.000 dolara i na njega se, posle detaljnih pregleda, čeka i do godinu dana.

Savićević je kazao da taj let predstavlja simulaciju ispaljivanja rakete. Avion, kako je objasnio Savićević, leti sličnom putanjom kao raketa, pod vertikalnim uglom nakon odvajanja od piste.

"Zatim leti punim gasom, forsažom od devet kilometara, nakon čega se hvata maksimum snage i penje na visinu do 22 ili 23 kilometra, u zavisnosti od vremena", dodao je Savićević.

Prvi čovjek na granici svemira se, kako kaže, za let nije naročito spremao, ali mu je savjetovano da pored detaljnih ljekarskih pregleda mjesec dana ne pije alkohol niti jede masnu hranu.

"Ovo je ispunjenje mog dječačkog sna", istakao je Savićević.