Čovjek jedini neprijatelj
0

Balkanski ris pred istrebljenjem

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Autohtona vrsta koja živi u planinama Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije i Makedonije, balkanski ris, najugroženija je i najrjeđa mačka Evrope.

"Ris nema drugih prirodnih neprijatelja osim čovjeka", objašnjava Georgi Ivanov, ekolog koji radi na utvrđivanju broja ovih životinja u nacionalnom parku Galičica na zapadu Makedonije. Tu je postavljeno 30 kamera koje prate njihovo kretanje.

Ilegalni lov najozbiljniji je problem najvećim divljim mačkama na evropskom kontinentu. Iako se njihov tačan broj ne zna, naučnici vjeruju da ih nema više od 100.

Uglavnom ih ubijaju seljaci koji prodaju njihovo skupocjeno krzno zlatno-smeđe boje.

"Najveći uzrok njihovog istrebljenja je ilegalni lov, ali i uništavanje njihovih staništa, prije svega nekontrolisanom sječom šuma", kaže biolog Dime Melovski iz Makedonskog ekološkog udruženja za AFP.

Ipak, monitoring nije uveden samo u Makedoniji. I Albanija, u saradnji sa švicarskom kompanijom KORA, njemačkom Euronatur i norveškim institutom NINA radi na zaštiti ovih životinja.

Kamere bilježe njihovo kretanje i prikupljaju sve moguće informacije u okviru projekta koji ima za cilj do 2009. godine razvoj strategije zaštite u tamošnjim društvima.

Balkanski ris (lynx lynx martinoi) nacionalni je simbol Makedonije. Nalazi se na poštanskim markicama i na novčićima. Ima kratak rep, duge noge i tanak vrat, a ono što mu je vjerovatno najkarakterističnije su čuperci koje ima na oba uha. Ova divlja životinja nikad ne napada čovjeka.

Iako je za lov risa predviđena kazna zatvora i do osam godina, ilegalci nastavljaju svoj rad, a vjetar u krila im daje i činjenica da dosad još niko nije priveden pod ovim optužbama.