Nauka
0

Australski naučnici otkrili fenomen globalnog zamračenja

NINA
Australski naučnici otkrili su fenomen globalnog zamračenja - u kojem se svakih 10 godina količina sunčevih zraka koji stižu do Zemljine površine smanjuje za tri posto.

Uzrok te pojave su, prema njihovoj procjeni, na milijarde sitnih čestica čađi i pepela koje lebde u Zemljinoj atmosferi i odbijaju sunčeve zrake, tako da do površine našeg planeta stiže znatno manje svjetlosti i toplote, objavio je list Daily Telegraph.

Naučnici s australskog nacionalnog univerziteta u Canberri također smatraju da sadašnja globalna tendencija uporabe "čistih" goriva i energije može biti nova opasnost po Zemlju i živi svijet.

Prema njihovim istraživanjima, zagađivanje atmosfere česticama je do sada zapravo zaštitilo Zemlju od punog efekta globalnog zagrijavanja, a zbog prelaska na "čista" goriva atmosfera će se pročistiti od čađi, tako da će do Zemljine površine stizati puno više sunčevih zraka.

Posljedica toga bit će porast temperature za čak 10 stepeni do kraja stoljeća, zbog čega neki dijelovi planete više neće biti pogodni za život.