Nakon 10 godina istrage
26

Australija vraća Kambodži ukradene skulpture iz 9. i 10. stoljeća

D. B.
Australska nacionalna galerija vratit će tri bronzane skulpture Kambodži nakon što je ustanovljeno da su ukradene, javlja BBC.

Ovaj potez Australije dolazi nakon desetogodišnje istrage koju su obavile dvije zemlje u cilju da se ustanovi porijeklo skulptura koje potiču iz 9. i 10. stoljeća. Vlada Kambodže je pozdravila historijski potez te ga smatra važnim korakom ka ispravljanju nepravdi iz prošlosti.

Tri statue potiču iz Kraljevstva Champa koje je nekad postojalo na području Vijetnama i dijelova Kambodže. Nacionalna galerija Australije (NGA) tvrdi da je kupila skulpture 2011. godine za 1,5 miliona dolara od britanskog krijumčara artefaktima Douglasa Latchforda, koji je preminuo 2020. godine. On je bio umiješan u ilegalnu trgovinu antikvitetima od 2016. godine, a optužbe iz 2019. godine su povezane za krijumčarenje ukradenih i opljačkanih kambodžanskih artefakata.

Tri statue su iskopane u Tboung Khmumu na istoku Kambodže 1994. godine prije nego su prokrijumčarene međunarodnim trgovcima umjetninama preko granice u Tajland te su završile u Latchfordovoj kolekciji.

Njegova kćerka Nwapan Kriangsak sarađivala je s istražiteljima NGA i kambodžanskog ministarstva kulture i umjetnosti u cilju povratka skulptura. One će ostati u galeriji u Camberri tri godine dok im Kambodža ne pripremi "novi dom" u Phnom Penhu.

Kambodža nastavlja pozivati međunarodne vlade da vrate hiljade antikviteta koji su ukradeni iz njenih drevnih hramova.

Ovo je drugi put da NGA vraća ukradene umjetnine iz svoje kolekcije. Godine 2021. godine je vraćen niz artefakata Indiji, a neki datiraju i do 11. stoljeća te su povezani s krijumčarom Subhashem Kapoorom i preminulim trgovcem umjetninama iz New Yorka Williamom Wolffom.

U martu je najavljeno da će četiri aboridžanska koplja koje je uzeo britanski istraživač, kapetan James Cook po dolasku u Australiju 1770. godine biti vraćena vlasnicima.