Nauka
0

Australija: Pronađeni arapski novčići koji bi mogli promijeniti historiju zemlje

Klix.ba
Pet bakrenih novčića pronađenih u sjevernoj Australiji mogli bi potpuno izmijeniti historiju ove zemlje, budući da datiraju iz 900-ih godina, a smatra se da potječu iz Afrike.

Pisana historija Australije datira od 1606. godine, kada su se na njeno tlo iskrcali holandski istraživači. Naučnici sa Univerziteta u Indijani sada pokušavaju otkriti kako su hiljadu godina stari bakreni novčići završili na drugoj strani Indijskog okeana šest stoljeća prije Holanđana.

Vođa istraživanja, australski naučnik Ian McIntosh, navodi kako je novčiće otkrio vojnik Maurie Isenberg 1944. godine. Isenberg je tokom Drugog svjetskog rata bio stacioniran na ostrvima Wessel, nenaseljenoj grupi ostrva na sjevernoj obali Australije. Novčiće je pronašao zakopane u pijesku. Poslao ih je Australskom muzeju 1979. godine, a McIntosh sada pokušava otkriti kako su stigli do ostrva.

Isenberg je napravio mapu mjesta gdje je pronašao novčiće, kada je pronašao i četiri novčića holandsko-istočnoindijske kompanije iz 1690. godine. Ovo otkriće potvrđuje tvrdnje da su holandski istraživači otkrili Australiju mnogo prije Jamesa Cooka 1770. godine.

Stariji novčići su afričkog porijekla i trebalo bi da potječu iz nekadašnjeg Kilwa sultanata. To su prvi novčići proizvedeni u subsaharskoj Africi, izvan koje su pronađeni samo na dva mjesta.