Nauka
0

Australija donosi zakon o elektronskoj pošti

Klix.ba
Australijska vlada planira do kraja godine donijeti zakon kojim bi se zabranilo slanje neželjene elektronske pošte - spama.

Iz ministarstva za komunikacije najavljuju kako bi zakon mogao biti donijet "u sljedećih nekoliko mjeseci", ali bez preciziranja kakvim kaznama bi se sankcionisali prekršioci zakona. Zakon će se odnositi samo na autralijske građane.

Na udaru zakona će biti svi koji bez znanja i pristanka primaoca šalju komercijalne elektronske poruke, bilo da se radi o pojedincima ili kompanijama. Zakon će propisati da svaka elektronska poruka obavezno mora sadržavati informacije o pošiljaocu, uključujući ime i adresu.

I u drugim krajevima svijeta borba protiv spama je već u toku. Kongres SAD je nedavno započeo raspravu o sličnom zakonu, a kompanija America Online, najveći ISP na svijetu, već je tužila jednog od svojih pretplatnika za slanje neželjene pošte. U Evropskoj Uniji krajem prošle godine donesena je uredba kojom se slanje neželjene elektronske pošte tretira kao protivzakonito.