{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Atmosfera sposobna da čisti samu sebe

S
7.1.2011. u 18:46
0
4
Atmosfera sposobna da čisti samu sebe
0
Atmosfera sposobna da čisti samu sebe
Međunarodni naučni tim utvrdio je da je sposobnost atmosfere da samu sebe čisti od zagađivača i štetenih gasova, osim karbon dioksida, generalno stabilna.
Rezultati studije objavljeni su u žurnalu "Nauka" u vrijeme kada se vodi žestoka debata o tome da li je, kako neki stručnjaci vjeruju, oslabljena sposobnost atmosfere da se sama pročišćava i da li je atmosfera postala osjetljiva na klimatske promjene.

Istraživanje je predvodio tim američke Nacionalane administracije za okeane i atmosferu. Naučnici su izmjerili nivo hidroksilnog radikala, koji ima ključnu ulogu u hemiji atmosfere.

Utvrđeno je da se od godine do godine odstupanja u nivoima ovog agenta u atmosferi kreću u vrijednosti od samo nekoliko procenata, a ne 25 odsto, kako su pokazale druge studije.

"Sada znamo da je sposobnost atmosfere da se sama očisti od mnogih štetenih materija generalno stabilna. Do sada nismo mogli da potvrdimo ovo fundamentalno svojstvo atmosfere", izjavio je Stiven Moncka, glavni hemičar u istraživanju.

Hidroksilni radikal je jedinjenje sastavljeno od po jednog atoma kiseonika i vodonika. Njegov životni vijek u atmosferi je veoma kratak, zbog čega je bilo teško izvršiti njegovo mjerenje na globalnom nivou.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: