Nauka
0

Astronomi zabilježili eksploziju zvijezde

Sarajevo-x.com
Uzbuđeni astronomi nedavno su izjavili kako su prvi put snimkom zabilježili supernovu, katastrofičnu eksploziju zvijezda pri kojoj se oslobađa dovoljno energije da supernova svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije, u samom trenutku rasprsnuća. Naučnici se nadaju da će naučiti kako lakše da uoče i druge eksplozije.

Srećom, prasak X-zraka su uočili dok su gledali drugi dio udaljene galaksije. Tako su razne teleskope na vrijeme uspjeli preusmjeriti u pravcu eksplozije.

“Godinama smo sanjali da vidimo zvijezdu u vrijeme eksplozije”, izjavila je Alicia Soderberg sa Univerziteta Princeton u New Jerseyu. Ona je vodila međunarodni tim astronoma.

Supernova je “umiruća” zvijezda. Najprije eksplodira prema vani, potom se skupi u samu sebe u formu ekstremne gustoće, hladne lopte. Ponekad rasprsnuće rezultira neutronskom zvijezdom, a ponekad crnom rupom.

U stvarnom vremenu, tim istraživača je posmatrao događaj koji se desio prije 88 miliona godina, ali na planeti Zemlji to vrijeme se tek sad pojavljuje i astronomi mogu gledati supernovu kao da se eksplozija dešava sada.

“Koristeći najmoćniji radio, optičke teleskope, kao i one koji mogu uočiti X-zrake na zemlji i u svemiru, mogli smo uočiti evoluciju eksplozije od samog početka”, izjavio je Edo Berger, koji je poput Soderberg, naučnik Univerziteta Carnegie-Princeton, prenosi Reuters.