{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Astronomi zabilježili eksploziju zvijezde

S
22.5.2008. u 09:27
0
0
Astronomi zabilježili eksploziju zvijezde
0
Astronomi zabilježili eksploziju zvijezde
Uzbuđeni astronomi nedavno su izjavili kako su prvi put snimkom zabilježili supernovu, katastrofičnu eksploziju zvijezda pri kojoj se oslobađa dovoljno energije da supernova svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije, u samom trenutku rasprsnuća. Naučnici se nadaju da će naučiti kako lakše da uoče i druge eksplozije.
Srećom, prasak X-zraka su uočili dok su gledali drugi dio udaljene galaksije. Tako su razne teleskope na vrijeme uspjeli preusmjeriti u pravcu eksplozije.

“Godinama smo sanjali da vidimo zvijezdu u vrijeme eksplozije”, izjavila je Alicia Soderberg sa Univerziteta Princeton u New Jerseyu. Ona je vodila međunarodni tim astronoma.

Supernova je “umiruća” zvijezda. Najprije eksplodira prema vani, potom se skupi u samu sebe u formu ekstremne gustoće, hladne lopte. Ponekad rasprsnuće rezultira neutronskom zvijezdom, a ponekad crnom rupom.

U stvarnom vremenu, tim istraživača je posmatrao događaj koji se desio prije 88 miliona godina, ali na planeti Zemlji to vrijeme se tek sad pojavljuje i astronomi mogu gledati supernovu kao da se eksplozija dešava sada.

“Koristeći najmoćniji radio, optičke teleskope, kao i one koji mogu uočiti X-zrake na zemlji i u svemiru, mogli smo uočiti evoluciju eksplozije od samog početka”, izjavio je Edo Berger, koji je poput Soderberg, naučnik Univerziteta Carnegie-Princeton, prenosi Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: