{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Astronomi snimili drugi sunčev sistem

F
14.11.2008. u 14:06
0
10
Astronomi snimili drugi sunčev sistem
0
Astronomi snimili drugi sunčev sistem
Foto: AFP/NASA/UC Berkley
Jedan tim američkih astronoma je saopćio da je dostigao novu etapu u istraživanju svemira tako što je uspio snimiti prve neposredne fotografije drugog sunčevog sistema.
Na fotografijama su tri planete koje kruže oko jedne udaljene zvijezde, a objavljene su u magazinu 'Science' (Nauka).

A odvojeno od rada ove grupe naučnika, tim naučnika iz SAD-a, Kanade i Britanije je prvi put snimio cjelokupni sunčev sistem.

Snimljene planete, velike lopte gasa, izgledaju male, nešto veće od bijelih pjega oko zvijezde u konstelaciji Pegaz. Naučnici kažu da je ovo dostignuće ključna odskočna daska prema krajnjem cilju, a to je fotografiranje planeta sličnih Zemlji u drugim sunčevim sistemima.

Ovaj tim naučnika je za fotografije planeta u drugom sunčevom sistemu koristio svemirski teleskop Huble.

Šef američkog tima naučnika, astrofizičar Paul Kalas je za snimanje planeta u drugom sunčevom sistemu koristio kameru postavljenu na teleskop Huble, a na mutnoj fotografiji je planeta Fomalhaut B, nazvana po arapskoj riječi za riblja usta.

Fomalhaut B je udaljen pet svjetlosnih godina od Zemlje i smatra se da je po veličini sličan Jupiteru.

Drugi tim naučnika, koje predvodi doktor Bruce MacKintosh, čije je sjedište u Kaliforniji, snimio je u istom danu prve fotografije cijelog drugog sunčevog sistema, koristeći dva teleskopa postavljena na Zemlji.

Do sada su novi sunčevi sistemi pronalaženi jedino mjerenjem brzine njihovog kretanja i svjetlosti na kompjuterskim slikama tih sistema.

Astronomi su sada uspeli da filterima odstrane zasljepljujući sjaj novonađenog sunčevog sistema, koristeći kompjutersku tehnologiju - i kažu da bi sada mogli da budu mnogo bliži nalaženju novih planeta sličnih Zemlji, javio je BBC.

Doktoru MacKintoshu i saradnicima je bilo potrebno višegodišnje istraživanje da bi prikupili nove slike.

Oni misle da bi ovo što su postigli moglo da označi početak više budućih zapanjujućih saznanja o sastavu i reljefu površine nekoliko stotina planeta za koje se zna da postoje izvan našeg sunčevog sistema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: