Nauka
0

Astronomi pronašli jednu od najstarijih galaksija

Sarajevo-x.com
Koristeći veliki teleskop, astronomi iz Londona pronašli su obrise najudaljnije i najstarije galaksije ikad viđene. Naučnici vjeruju da su zvijezde unutar ove galaksije nastale kada je svemir bio još u svom "djetinjstvu", prenosi Reuters.

"Svjetlo koje su naučnici vidjeli je od prije 500 miliona godina, a kroz svemir je putovalo hiljadama milijardi godina", rekao je Richard Ellis, astronom sa kalifornijskog Instituta za tehnologiju.

Ellis je dalje dodao da je to najstarija galaksija koju je iko od naučnika ikad vidio, a saznanja o postojanju ovako stare galaksije će pomoći u izučavanju nastanka svemira. Naučnici smatraju da je svemir rođen prije oko 13, 5 hiljada milijardi godina.

"Za objekte koje smo spazili vjerujemo da su najstariji do sada pronađeni. To znači da su zvijezde i nebeska tijela koje smo pronašli iz rane generacije te da su se zvijezde iz te galaksije rodile kada je svemir jos bio u "djetinjstvu", rekao je Ellis za Reuters.

Istraživački tim je koristio veliki Keck teleskop na Havajima sa staklom koje prikuplja svjetlost, a čiji je prečnik 10 metara. Ellisov tim je teleskopom uspio pronaći mjesta u svemiru koja se ponašaju kao prirodno satkleno povećalo pa su na taj način uspjeli "pogledati" tako duboko u svemir i pronaći jednu od najstarijih galaksija.

Svjetlost koja dolazi sa udaljenih zvijezda se "savija" kada dođe pod utjecaj gravitacione sile i na taj način postaje tzv. "gravitaciono optičko staklo" što je jedna od Einsteinovih prvih teorija.

"Pronašli smo mjesta u svemiru koja se mogu iskoristiti kao moćno uvećalo. Ona nam pomažu da svemir vidimo uvećan i do 20 puta.", dodao je Ellis.