{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Astronomi otkrili pojedinosti o misterioznim signalima koji dolaze iz udaljene galaksije

Klix.ba
9.1.2019. u 22:13
41
41
Astronomi otkrili pojedinosti o misterioznim signalima koji dolaze iz udaljene galaksije
41
Astronomi otkrili pojedinosti o misterioznim signalima koji dolaze iz udaljene galaksije
Foto: EPA-EFE
Astronomi su otkrili pojedinosti o misterioznim signalima koji dolaze iz udaljene galaksije, a koje je otkrio teleskop u Kanadi. Priroda i tačan izvor radiosignala još uvijek nisu poznati, piše BBC.
Među 13 brzih radiosignala koji su poznati pod nazivom FRB ponavljao se jedan neobičan signal koji je dolazio iz istog izvora udaljenog otprilike 1.5 milijardi svjetlosnih godina. Takav fenomen je u historiji zabilježen samo jednom.

"Ako znamo da postoji još jedan, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više. S više repetitora i više dostupnih izvora za istraživanje možda možemo razumijeti ove svemirske zagonetke te orkiti odakle su i šta ih uzrokuje", rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka s Univerziteta British Columbia.

Chime
Chime


Opservatorij Chime koji je smješten u dolini Okanagan sastoji se od četiri polucilindrične antene duge 100 metara koje svakodnevno skeniraju kompletno sjeverno nebo. Teleskop je počeo raditi prošle godine i vrlo brzo otkrio 13 radiosignala, uključujući signal koji se ponavlja.

"Otkrili smo drugi signal koji se ponavlja i njegova svojstva su veoma slična onom prvom", rekao je Shriharsh Tendulkar sa Univerziteta McGill u Kanadi.

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Nature.

Naučnici su do sada otkrili 60 jedinstvenih radiosignala i dva signala koja se ponavljaju. Vjeruju da bi se na nebu svakodnevno moglo pojavljivati čak hiljadu njih, a postoji nekoliko teorija o tome šta ih uzrokuje.

Jedna od teorija je da one uključuju neutronsku zvijezdu sa snažnim magnetskim poljem koje se veoma brzo rotira ili dvije neturonske zvijezde koje su u procesu spajanja. Manje popularna teorija je da se radi o vanzemaljskom svemirskom brodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: