{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Astronomi otkrili "mega-Zemlju"

F
FENA
3.6.2014. u 14:03
6
53
Astronomi otkrili "mega-Zemlju"
6
Astronomi otkrili "mega-Zemlju"
Američki astronomi otkrili su stjenoviti planet izvan našeg Sunčevog sistema koji ima 17 puta veću masu od Zemlje premda ima samo dva puta veći promjer, objavili su naučnici.
Planet opisan kao mega-Zemlja kruži oko vrlo stare zvijezde Kepler-10, udaljene oko 560 svjetlosnih godina i smještene u sazviježđu Zmaja.

Otkriće, objavljeno na sastanku Američkog astronomskog društva u Bostonu, iznenađujuće je budući da se dosad smatralo da su tako masivni planeti uglavnom plinoviti, a ne stjenoviti poput Zemlje ili Marsa, rekao je fizičar Dimitar Sasselov.

Naučnici ne znaju kako se formirao taj planet nazvan Kepler-10c, čiji je promjer oko 29 hiljada kilometara, 2,3 puta veći od promjera našeg planeta.

Mega-Zemlja sastoji se od krute tvari koncentrirane na jednom mjestu, bez plinova. To je problem budući da naše shvaćanje formiranja planeta predviđa da se kruta tvar okuplja u okruženju gdje se 99 posto mase sastoji od vodika i helija, rekao je Sasselov.

Velikim plinovitim planetima je potrebno puno više vremena za formiranje, pa se tokom tog dugotrajnog procesa oko stjenovite jezgre velikih planeta nakupljala golema količina plinova - ili su barem dosad naučnici tako smatrali.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: