Tri člana posade
12

Astronauti stigli na ISS nakon dugog karantina na Zemlji

D. B.
Tri nova člana posade stigla su na Međunarodnu svemirsku stanicu nakon dugog karantina zbog pandemije koronavirusa.

Kosmonauti Anatoly Ivanishin i Ivan Vagner te NASA-in astronaut Chris Cassidy su bili posada ruske rakete Soyuz koja je lansirana u četvrtak iz Kazahstana. Protokoli koji prethode lansiranju su prethodno promijenjeni kako bi se spriječilo eventualno prenošenje koronavirusa na ISS. Na mjestu lansiranja je bilo prisutno samo neophodno osoblje.

Pomoćni radnici su nosili maske te su se držali dalje od posade koja je ušla u autobus kako bi stigla do rampe za lansiranje.

Cassidy je rekao da porodice posade nisu bile u Baikonuru kako bi ih pozdravile pred lansiranje te da je to imalo utjecaja na njega i kolege.

"Razumijemo da je kriza utjecala na cijeli svijet", dodao je astronaut.

[TWITTER]1248163992331321344[/TWITTER]

Pomenuti članovi posade će zamijeniti kolege Olega Skripochku, Andrewa Morgana i Jessicu Meir koji se vraćaju na Zemlju 17. aprila. Posada ISS-a standardno ide u karantin prije lansiranja, ali je ovog puta otišla ranije zbog pandemije koronavirusa.

Rezervna posada je bila u izolaciji u ruskom Star City trening centru koji se nalazi izvan Moskve. Posljednja konferencija je odžana iza staklenog zida koji je postavljen kao dodatna barijera zbog pandemije.

ISS je u orbiti Zemlje od 1998. godine te je zajednički projekt SAD-a, Rusije, Japana, Kanade i Evropske svemirske agencije, objavio je BBC.