|

Astronauti popravili vanjska oštećenja na šatlu

Astronauti popravili vanjska oštećenja na šatlu
0
F
FENA
11.7.2006. u 14:08
0
komentara
0

dijeljenja
Astronauti popravili vanjska oštećenja na šatlu
Dvojica astronauta uspješno su za izlaska u svemir popravili oštećenje na transportnom sustavu oko međunarodne svemirske stanice ISS i tako omogućili NASA-i da kasnije ove godine nastavi sastavljanje nedovršenog svemirskog kompleksa vrijednog 100 milijardi dolara.
Astronauti Sellers i Fossum uspjeli su tokom gotovo sedmosatnog boravka u svemiru popraviti kablove kojim se upravljalo vanjskim transporterom koji na šinama prevozi dijelove i alat oko stanice. Kablovi su oštećeni u decembru od kada je i taj dio transportnog sistema bio izvan funkcije.

Bez transportnih kola NASA ne bi mogla nastaviti gradnju svemirske stanice koja će, ako će sve biti u redu, početi lansiranjem šatla Atlantis 28. augusta. Gradnja je zaustavljena 2003. nakon nesreće raketoplana Columbia.

[SLIKA]1[/SLIKA]
Mike Fossum

NASA izgradnju mora dovršiti do 2010. godine kada je predviđeno da flota od tri šatla, koji jedini mogu dostaviti potrebne dijelove, ode u mirovinu.

[SLIKA]2[/SLIKA]
Pier Sellers

No dvojica astronauta su se pri boravku u svemiru susrela s nizom problema. Pier Sellers je imao problema s naprtnjačom s mlaznicama koja je do životne važnosti u slučaju da se prekinu sigurnosne spone koje astronauta vežu uz staniceu. Sellersova naprtnjača s mlaznicama se otkačila u dva navrata, a popravljao ju je njegov partner Michael Fossum.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.