Važan eksperiment
7

Astronauti na ISS-u ispekli prve "svemirske kolačiće"

D. B.
Kolačići sa čokoladom su postali prva hrana koja je ispečena u svemiru, a napravili su ih astronauti u pećnici koja se nalazi u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Kolačići su bili spakovani u specijalne vrećice za pečenje, a vraćeni su na Zemlju 7. januara. Radi se o eksperimentu čiji je cilj bio proučavati opcije kuhanja na dugotrajnim putovanjima. Eksperiment su obavili astronauti Luca Parmitano i Christina Koch, a rezultati su objavljeni prošle sedmice.

Kolačiće je za pečenje pripremila kompanija Double Tree koja je potvrdila da će biti obavljena testiranja koja će pokazati konačne rezultate eksperimenta.

Testiranja će obaviti naučnici koji će ustanoviti da li su kolačići sigurni za jelo. Tokom eksperimenta su astronauti nekoliko dana pekli kolačiće kako bi ustanovili idealnu temperaturu i vrijeme pečenja.

Na Zemlji je potrebno 20 minuta i temperatura od 150 stepeni da se kolačići ispeku, a astronauti su ustanovili da je u svemiru drugačije, prenosi BBC.

Prvi kolačić se pekao 25 minuta te nije bio dobro pečen, a drugi je nakon 75 minuta pečenja proizveo ugodan miris na ISS-u. Četvrti kolačić se pekao 120 minuta te se hladio 25 minuta, dok se peti pekao 130 minuta i hladio 10 minuta. Ta dva kolačića su bila najbolja.

Dok su se kolačići pekli, Parmitano je informisao kontrolu na Zemlji o napretku.

Kolačići su ispečeni u prototipu pećnice koji je proizvod kompanija NanoRacks i Zero G Kitchen, a koje proizvode aparate za upotrebu u uslovima mikrogravitacije tokom dugih svemirskih letova.

Pećnica i sastojci su dostavljeni na ISS u novembru prošle godine.

Double Tree planira sačuvati kolačiće kako bi ih ljudi mogli vidjeti i saznati više o eksperimentu. Rezultati eksperimenta će pomoći u naporima da se dugotrajna svemirska putovanja učine ugodnijim.