{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Astronauti imaju problem s toaletom

F
20.7.2009. u 19:50
0
4
Astronauti imaju problem s toaletom
0
Astronauti imaju problem s toaletom
Foto: Reuters
Glavni toalet na Međunarodnoj svemirskoj stanici se pokvario, a 13 astronauta koji se trenutno nalaze na njoj prinuđeno je da se snalazi na različite načine, prenosi u ponedjeljak BBC.
Kako je saopćila NASA, posada je na toalet okačila znak "van upotrebe". Posada šatla Endaevour koristi toalet svoje letjelice, a stanovnici Međunarodne svemirske stanice rezervni toalet u ruskom dijelu stanice.

Ako glavni toalet uskoro ne bude popravljen, astronauti će morati da pribjegnu kesicama za urin iz vremena misije Apollo, navodi NASA.

Glavni toalet, koji su ruski naučnici projektovali za više miliona dolara, prevezen je i instaliran na američkoj strani svemirske stanice prošle godine.

Već se jednom pokvario, zbog čega je šatlom Discovery 2008. hitno dopremljena nova pumpa.

Prošle godine zabilježen je još jedan incident povezan s toaletom, kada se jedan ruski astronaut požalio da mu, "zbog visokih troškova", ne dozvoljavaju da koristi američki toalet.

Uprkos nevoljama s toaletom, astronauti su u nedjelju uspjeli da iz šatla Endeavour prebace rezervne dijelove na Međunarodnu svemirsku stanicu, što je bio zadatak za drugi dan njihove 11-dnevne misije.

U izgradnju Međunarodne svemirske stanice uloženo je 100 milijardi dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: