Nauka
0

Astronaut se osjeća dovoljno dobro za izlazak u svemir

Sarajevo-x.com
Njemački astronaut Hans Schlegel ipak će danas izaći u svemir da obavi svoje zadatke. Schlegel je prvi izlazak proveo u brodu zbog bolesti, te nije učestvovao u instaliranju laboratorija Columbus. Uzrok bolesti ostaje nepoznat.

Njemački astronaut Hans Schlegel izjavio je da se osjeća izvrsno i dovoljno dobro da danas napusti letjelicu, te izađe u svemir. Schlegel je prvi izlazak proveo u brodu zbog bolesti, piše Associated Press.

Ozdravljeni astronaut je odbio da iznese podatke o bolesti, te naglasio da su zdravstveni problemi privatna stvar.

Schlegel će se nalaziti u svemiru izvan tunela koji povezuje svemirsku letjelicu Atlantis i Međunarodnu svemirsku stanicu. On je propustio prvi izlazak u svemir zbog bolesti kada se je instalirao novi evropski naučni laboratorij Columbus.

U “šetnji“ svemirom pridružiće mu se Amerikanac Rex Walheim, a vođa tima Pointdexter je izjavio da ekipa željno iščekuje ovaj veliki dan.

NASA i ESA (Evropska svemirska agencija) su naglasile da nije došlo do promjena što se tiče Schlegelovog izlaska u svemir. On će da obavi sve zadatke za koje je trenirao i prije bolesti. “Nitko od članova ekipe se nije protivio njegovom izlasku u svemir u cilju završavanja napornih zadataka“, izjavili su čelnici ove dvije agencije.