"Fizika je sve što je potrebno"
86

Astrofizičari: Za stvaranje svemira nije bio potreban Bog

Klix.ba
Astrofizičari tvrde da fizika može pružiti sve odgovore za popunjavanje nepoznanica o Velikom prasku. Prema njihovim riječima, prisutnost nekog Božanstva nije bila potrebna da se pokrene slijed događaja, koji su rezultirali stvaranjem svemira.

Međutim, kako kaže Alex Flippenko sa Univerziteta u Californiji, oni ne žele reći da Bog ne postoji, već da se nastanak svemira sasvim jednostavno može objasniti i bez potrebe za uplitanjem nekog božanstva.

Astrofizičari su učestvovali na debati u Californiji pod nazivom "Da li je za Veliki prasak bila potrebna Božanska iskra", a koju je organizovala organizacija SETI, koja se bavi potragom za vanzemaljskim životom.

Na ovoj konferenciji učestvuju naučnici, pisci naučne fantastike i svi oni koje interesuje diskusija o budućnosti Zemlje, putovanjima u svemir te etičkim i filozofskim problemima današnjice, prenosi Daily Mail.

Govoreći o Velikom prasku, nakon kojeg je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir, Flippenko je rekao: "Veliki prasak je mogao nastati kao rezultat zakona fizike. Sa zakonima fizike dobijate svemir".

Istraživaći vjeruju da sporadične fluktuacije mogu stvoriti materiju i energiju iz ničega, a sam svemir može biti rezultat toga.

Seth Shostak, viši astronom i jedan od govornika na debati je rekao: "Ako biste uzeli ovu prostoriju i uvrnuli prostor i vrijeme na određeni način, mogli biste stvoriti potpuno novi univerzum. Ne znam da li biste mogli ući u taj univerzum, ali biste ga definitivno stvorili. Možda je i ovaj naš univerzum samo eksperiment nastao u nekom drugom univerzumu. Ne znam kako to utječe na teološko shvatanje svega, ali jednostavno je tako. Ja ne pokušavam reći da Bog ne postoji, već samo da za nastanak svemira nije bio potreban. Ne vjerujem da se pomoću nauke može dokazati postojanje ili nepostojanje Boga".

Vezani članci